top of page

Girişim Sermayesi Bülteni & 36. Sayı



İÇİNDEKİLER

  1. Suudi Arabistan’ın Start-Up Yatırımı Yeni Bir Rekorun Hazırlığında

  2. Yurt Odası Fonu, Birinci Turdan 12,5 Milyon Dolarlık Fon ile Ayrıldı

  3. Glasswing Ventures, 158 Milyon Dolarlık İkinci Fonla Yoluna Devam Ediyor

  4. Bessemer’dan Erken Aşamadaki Girişimler İçin 3.85 Milyar Dolar

  5. Northzone, En Büyük Fonu İçin Yaklaşık 1 Milyar Dolar Topladı

  6. Venture Capital, Ukrayna Odaklı Bir Fon Başlattı


1.Suudi Arabistan’ın Start-Up Yatırımı Yeni Bir Rekorun Hazırlığında

Suudi Arabistan’daki sermaye destekli start-uplar, düşük faiz oranları, artan kentleşme, çevrimiçi market talebi, ticareti destekleyen reformlar ve petrol gelirlerindeki kesin bir artış gibi son yıllardaki mütenasip eğilimlerin bir araya gelmesiyle daha net desteklenmeye başlandı.




Uluslararası Para Fonu(IMF) tarafından bu ayın başlarında yayınlanan bir rapora göre, Suudi Arabistan yabancı yatırım çekmek ve özel sektörde istihdam alanı yaratmak için etkileyici adımlar atıyor. Bu girişimler arasında, kadınların işgücüne katılımını artırmak için tasarlanmış reformlar ve önceki petrol bazlı yükseliş ve düşüş döngülerine dönmeyi önlemek için petrol gelirlerinin sürdürülebilir şekilde yönetimi yer alıyor.


Suud Krallığının 2030 Vizyonu stratejisinin bir parçası olarak tüm ülke, nakitsiz bir topluma evrilmek ve finansal kurumların özel sektörü desteklemesini sağlamak için Mali Sektör Geliştirme Programın'ı hayata geçirdi. Bölgedeki yeni dönemde finanse edilen girişimlerin sonuncusu olan şimdi al sonra öde platformu sağlayıcısı Tamara’nın, Sanabil Investments liderliğindeki bir turda 100 milyon dolar topladığı bildirildi.


Nana ve Sary gibi birkaç çevrimiçi market teslimatı girişimi de son yıllarda önemli yatırımlar aldı. Research and Markets tarafından hazırlanan bir rapora göre, ülke genelinde tüketicilerden gelen miktar, fiyat ve kaliteyi karşılaştırmaya yönelik artan talep, çevrimiçi market pazarının büyümesine müspet etkilerde bulunmaya devam ediyor.


2. Yurt Odası Fonu, Birinci Turdan 12,5 Milyon Dolarlık Fon ile Ayrıldı


Dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinin birçoğu üniversite öğrencileri, yeni mezunlar veya mezun olup iş bulamamış kişiler tarafından tasarlandığından, girişim sermayeleri ve onların sınırlı ortakları uzun zamandır bu dinamik yaratıcılığı mümkün olduğunca erken keşfetmenin bir yolunu bulmaya çalışıyorlar. Öğrenciler tarafından işletilen girişimlere yatırım yapmaya odaklanan 10 milyon dolarlık bir Amerikan risk sermayesi şirketi olan Yurt Odası Fonu (Dorm Room Fund) First Round Capital tarafından 2012 yılında kurmuştur. Günümüzde halen daha, tam zamanlı lisans ve yüksek lisans öğrencileri tarafından işletilmektedir.


PitchBook verilerine göre, kuruluşundan bu yana Yurt Odası Fonu bugüne kadar tam 369 şirkete destek verdi. En önemli destekleri arasında, bu yaz bir ‘SPAC’ aracılığıyla halka açılan FiscalNote Holdings yer alıyor. Firmanın portföy şirketi Plasticity, bir holding şirketi olan Executive 1 tarafından 2020 yılında 2 milyon dolara satın alındı. Yurt Odası Fonu, öğrencilerin yatırım kararları aldığı tek firma olmakla birlikte, girişimci kaynağı olarak kampüsleri hedef alan tek girişim değildir. 2012 Yılında General Catalyst, Boston bölgesindeki girişimci öğrencilere destek vermek amacıyla ‘Kaba Taslak Girişimler’ adında adımlar atmıştı. Bir diğer fon olan Ev Fonu (House Fund), Kaliforniya Üniversitesi öğrencileri ve mezunları tarafından başlatılan girişimleri finanse etmek amacıyla 2016 yılında kurulmuştu.


Son olarak bu fonlara verilecek diğer bir örnek ise Harvard Üniversitesi ve MIT'deki öğrenci girişimcileri keşfetmeye yönelik adımlar arasında olan ve 2011 yılında NEA, Accel, Breyer Capital ve Polaris tarafından kurulan bir firma olan Xfund yer alıyor.


3. Glasswing Ventures, 158 Milyon Dolarlık İkinci Fonla Yoluna Devam Ediyor

112 milyon dolarlık başlangıç ​​fonu topladıktan dört yıl sonra, yapay zeka destekli erken aşama ve öncesi girişimlere odaklanan Glasswing Ventures, 158 milyon dolarlık kaynak yarattı.


2016 yılındaki kuruluşundan bu yana Glasswing, markalarını geliştirdi ve birçoğu sonraki turlarda büyümeye devam eden düzinelerce girişimi destekledi. Ancak, Boston merkezli firma, sermayeleri ve sınırlı ortakların dikkatini çekmek için diğer girişim sermayesi aktörleriyle rekabet etmek durumunda kaldı.


Sınırlı ortaklar, genellikle daha büyük fon yaratma hedefleriyle, beklenenden daha erken pazara dönen eşi görülmemiş sayıda girişim sermayesi firmasıyla uğraşır durumda.


Sonuç olarak, birçok sınırlı ortağın bütçelerinde girişim sermayesi ortaklarının her biri ile taahhütlerini yenilemeye ayrılan bir fon yok. Sınırlı ortaklarla yapılan görüşmelere göre, ortaklar bazı durumlarda, çoğu zaman daha yeni firmalar olan yatırımcılarla ilişkilerini bitirmek yolunda zor bir seçim yapmak durumunda kaldılar.


Glasswing'in ikinci dönem için stratejisi, büyük ölçüde ilkiyle aynı olacak. Firma, Doğu yakası merkezli girişimlere yatırım yapmaya devam edecek ve girişimin %20'si karşılığında 2 milyon dolarlık çek keşide edecek.



4.Bessemer’dan Erken Aşamadaki Girişimler İçin 3.85 Milyar Dolar!


Bessemer Venture Partners, şirketin yaklaşık 50 yıllık tarihinin en büyüğü ve şimdiye kadar toplanan dokuzuncu en büyük bireysel ABD girişim sermayesi fonu olan 3,85 milyar dolarlık bir fon topladı.


Yeni fon, öncelikle teşebbüsler, deep-tech, fintech, tüketici ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren erken aşamadaki şirketlere yatırım yapacak.


Yatırımcılar, yılın başında başlayan borsa geri çekilmesinin ortasında yeni kurulan şirketlerin değerlemelerinin düştüğüne inanıyor, ancak kurucular daha düşük fiyatlarla yeni sermaye artırmaya istekli değiller. Pek çok girişimin artık nakit para toplamasına gerek yok çünkü piyasa koşulları bozulmadan önceki zamanlardan gelen bolca kaynakları var. Bu dinamikler anlaşmalarda çıkmazlar yaratıyor.


Bessemer'in bu en son fonu, önceki 2.48 milyar dolarlık fonu açıklamasından sadece 18 ay sonra geldi. Şimdiye kadar, firma yaklaşık her üç yılda bir yeni fonlar alıyordu.


Bessemer de dahil olmak üzere birçok firma, 2021'deki pazar patlamasının ortasında hızlı bir şekilde sermaye kullandığından, son yıllarda girişim fonları için fon yaratma temposu arttı.


Bessemer, yeni bir girişim fonu yaratmanın yanı sıra, 780 milyon dolarlık taahhütlü sermaye ile ilk özel sermaye fonunu yarattı. Yeni fon, gelirleri 10 milyon ila 50 milyon dolar arasında olan yazılım ve teknoloji etkin hizmet işletmelerine çoğunluk veya önemli azınlık yatırımları yapacak.


Bessemer'in dikkate değer erken aşamadaki yatırımları arasında Pinterest, Shopify, LinkedIn, PagerDuty, DocuSign ve Toast yer alıyor.


5. Northzone, En Büyük Fonu İçin Yaklaşık 1 Milyar Dolar Topladı


Londra merkezli Northzone, onuncu amiral gemisi fonu için 999,96 milyon dolar topladı ve bu yıl içinde toplanan Avrupa'nın en büyük girişim fonlarından biri haline geldi.


Fon, erken aşamalardan halka arza kadar Avrupa ve ABD merkezli girişimleri uzun vadede desteklemek için kullanılacak. 2019'da yaklaşık 500 milyon dolar toplayan selefi ile aynı stratejiyi izleyecek ve fintech, sağlık teknolojisi ve SaaS gibi sektörlere yatırım yapacak. Mevcut portföyü, etkinlik platformu Hopin'i, İsveç'in şimdi satın al, sonra öde sağlayıcısı Klarna'yı ve diğerlerini içeriyor.


Avrupa'daki girişim sermayesi toplama faaliyeti bu yıl, gerilemeler zorlukları beraberinde getirdiği için karmaşık bir hale geldi. Kamu hisse senetlerindeki düşüş, birçok sınırlı ortağı risk sermayesi gibi özel varlık sınıflarına aşırı maruz bırakarak, bazılarının taahhütlerini yeniden değerlendirmesine yol açtı.


2. çeyrek 2022 Avrupa Girişim Raporuna göre, 2022'nin ilk altı ayında 98 girişim sermayesi faaliyeti gerçekleşti ve 2022, 2013'ten bu yana Avrupa fonlarının toplandığı en yavaş yıl olma yolunda ilerliyor.


Bununla birlikte, Avrupa girişim sermayesi fonları için toplanan sermaye, bireysel yöneticiler daha büyük fonlar topladıkça önceki yıllarla aynı düzeyde kaldı. Haziran itibarıyla, medyan fon büyüklüğü 2021'deki 72,1 milyon Euro'ya kıyasla 84,5 milyon Euro olarak yer alıyor.


Fon boyutları büyüyor olsa da, bu yıl sadece birkaç mega fon toplandı. Northzone'un aracı, Cathay Innovation'dan Temmuz ayında açıklanan 1 milyar Euro'luk yeni çok aşamalı fonun yanında bu en büyüklerden.










































Commentaires


bottom of page