İÇİNDEKİLER
- Baxter, Hillrom'un 10 Milyar Dolarlık Satın Alımını Tamamladı
-SPK, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişikliğe Gitti
- Ziraat Katılım Bankası 300 Milyon TL’lik Halka Arz İşlemini Gerçekleştirdi
- NFT Piyasasında Metaverse Araziler Öne Çıkıyor
- ‘NFT’ Arama Motorlarında İlk Kez ‘Kripto’yu Geçti
- FinTech, Finans ve Bilişim Mahkemeleri Kuruluyor
- Ödeme Hizmetleri ve E-Para İhracına ilişkin AB - PSD2’yi Takip Eden İkincil Mevzuat Düzenlemeleri Yürürlüğe Girdi
- Gizli Bilgilerin Paylaşılmasına İlişkin Yönetmelik Yeni Yılda Yürürlüğe Girecek
- Kadın İhracatçı Programı
1. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları
Baxter, Hillrom'un 10 Milyar Dolarlık Satın Alımını Tamamladı
13 Aralık'ta Baxter International Inc. ("Baxter"), 2021'in en büyük tıbbi teknoloji satın alımlarından birinin tamamlandığını ve Hillrom'u (Chicago merkezli küresel bir tıbbi ekipman üreticisi) 10,5 milyar dolarlık bir satın alma fiyatı karşılığında satın aldığını duyurdu. Anlaşma ise ilk olarak Baxter tarafından Eylül 2021'de duyurulmuştu.
Baxter'in ürün portföyü, hastanelerde, doktor muayenehanelerinde ve hasta evlerinde kullanılan teşhis, kritik bakım, böbrek bakımı, beslenme ve cerrahi ürünleri içerir. Baxter'a göre, 2015 yılında Hillrom tarafından satın alınan eski Welch Allyn ürünleri de dahil olmak üzere Hillrom'un ürün gruplarının eklenmesi, Baxter'ın bakım sonuçlarını iyileştirmesine ve bakıma erişimi genişletmesine yardımcı olacak. Hillrom'un ürünleri arasında MacroView Plus Otoskop, Volara Salınım ve Akciğer Genişletme Terapi Sistemi, PST 500 Hassas Ameliyat Masası ve Centrella Smart+ Yatak bulunmkata.
Baxter, kombinasyonun 3 yıl içinde 250 milyon dolarlık yıllık vergi öncesi maliyet sinerjisi ile sonuçlanmasını bekliyor.
2. Sermaye Piyasaları
SPK, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişikliğe Gitti
III-52.3 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ gayrimenkul sektörünü güçlendirmek, gayrimenkul yatırım fonlarının yatırımcı sayısını artırmak ve portföyü desteklemek amaçlarıyla, 01.12.2021 tarih ve 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu değişiklik ile Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 4. maddesinde fonun, tapuya tescil, değişiklik, terkin ve düzeltme talepleri de dahil olmak üzere her türlü sicil işlemleri ile ortağı olacağı anonim ortaklıkların kuruluş, sermaye artırımı veya pay devri işlemleri dahil her tür ticaret sicili işlemleriyle sınırlı olarak tüzel kişiliği haiz addolunduğu düzenlenmiştir.
Yine aynı madde ile fonların sınırlı sayıdaki amaçları arasına Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın fon kullanıcısı olduğu kira sertifikalarından ve gayrimenkul sertifikalarından oluşan portföyü ile taahhütlü işlem pazarında gerçekleştirilen işlemler; altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan portföyü işletmek amacı da eklenmiştir. Sonuç olarak bu madde ışığında gayrimenkul yatırım fonlarının portföylerine gayrimenkul sertifikaları ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın fon kullanıcısı olduğu kira sertifikaları dahil edilmiş, altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı para ve sermaye piyasası araçlarına yönelik yatırım yasağı kalkmış olmaktadır. Fakat dikkat edilmesi gerekir ki, altın ve diğer kıymetli madenler dışında kalan emtia ve bunlara dayalı vadeli işlem sözleşmelerine yönelik yatırım yasağı hala devam etmektedir.
Tebliğ’in 9. maddesinde yapılan değişiklikle yatırım araçlarının, gayrimenkul yatırım fonu portföyüne dahil edilmesi ya da portföyden çıkarılması öncesinde, bu işlemlere yönelik bilgilerin, portöy saklama sözleşmesinde belirtilen makul süre dahilinde portföy saklayıcısına gönderileceği ifade edilmiştir.
Değişiklik ile Tebliğ’in 4. maddesinde ise katılma paylarının yatırımcılara satışına başlanmadan önce kurucu ve portföy yöneticisi tarafından fon katılma payları kendi portföyüne alınabileceği ve/veya gerekçeli yönetim kurulu kararı alınarak fona borç verilebileceği düzenlenmiştir.
İlgili Tebliğ ile getirilen bir diğer değişiklik sonucu, 6.madde uyarınca portföy yönetim ücreti, sabit bir tutar olarak veya fonun portföy değerinin, toplam değerinin veya aktif toplamının belli bir oranı olarak veya Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen yöntemle belirlenebilecektir.
Sonuç olarak, Değişikliğe Dair Tebliğ ile gayrimenkul yatırım fonlarına dahil edilebilecek yatırım araçlarının genişletildiği, altın ve diğer kıymetli madenler dışında kalan emtia ve bunlara dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ise hala gayrimenkul yatırım fonları portföyüne dahil edilmediği görülmektedir.
Ziraat Katılım Bankası 300 Milyon TL’lik Halka Arz İşlemini Gerçekleştirdi
Ziraat Katılım Bankası AŞ, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan 15 milyar lira ihraç tavan izni kapsamında, 300 milyon lira tutarlı 180 gün vadeli kira sertifikası ihracını ilk kez halka arz yöntemiyle gerçekleştirdi.
Böylece Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla 9 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen Halka Arz ile 300 milyon lira fonlama temin edilmiş oldu.
3. Metaverse
NFT Piyasasında Metaverse Araziler Öne Çıkıyor
Metaverse, çevrimiçi öğelere ödeme yapmak ve bu öğelere sahip olmak için blockchain teknolojisi ve NFT'leri kullanan bir üç boyutlu sanal gerçeklik internet deneyimidir. Oyun içi bir öğe satın aldığınızda bu öğenin gerçekten sahibi olunmakta ve alıp satma hakkı oluşmaktadır.
Halihazırda son derece kârlı bir piyasa olan NFT ve Metaverse piyasasının Aralık ayı satış rakamlarına göre ise dijital araziler büyük talep görmekte.
NonFungible verilerine göre, geçtiğimiz hafta gerçekleşen NFT satışlarının değeri 300 milyon doları aştı. Bu miktarın neredeyse dörtte birini Sandbox Metaverse'te yer alan dijital arazilere ödenen bedeller oluşturuyor. Ayrıca aralık ayının ilk haftasında önde gelen beş koleksiyondaki en büyük on NFT Metaverse satın alımlarının her biri, oyun içi dijital araziler için yapıldı.
Sandbox, 4.433 varlık ile toplamda 70,5 milyon dolar işlem hacmi kaydederek en fazla gelir getiren Metaverse koleksiyonu oldu.
İşlem hacmi bakımından ikinci sırada Decentraland yer alsa da, 50 bin MANA (220 bin dolar) ile 225 bin MANA (758 bin dolar) arasında değişiklik gösteren en pahalı metaverse NFT satışlarının tümü Ethereum tabanlı bu sanal dünyada gerçekleştirildi. Decentraland, geçtiğimiz hafta 399 varlık için 6,6 milyon dolar hacim kaydetti.
Aynı süreçte CryptoVoxels 81 varlık için yaklaşık 650 bin dolar, Somnium Space 40 varlık için 492 bin dolar, SuperWorld ise 506 varlık için 227 bin dolar hacme ulaştı. Bu metaverse'lerdeki en büyük satışların yine sanal araziler için gerçekleştiği kaydedildi.
Ek olarak NFT pazar yeri OpenSea'de Sandbox ve Decentraland’in, platformda en fazla rağbet gören iki koleksiyon olmayı sürdürdüğü de görülmektedir.
‘NFT’, Arama Motorlarında İlk Kez ‘Kripto’yu Geçti
Google Trends’e göre Aralık ayının son haftasında gerçekleşen global aramalarda, değiştirilemez token olarak bilinen 'NFT' terimi ilk defa 'kripto' terimini geride bıraktı. NFT aramalarındaki bu artış, dijital koleksiyoncuların ilgi alanına girdiğini göstermekte. Ayrıca, NFT açık artırmaları için en popüler merkeziyetsiz platform OpenSea’deki işlem büyüklüğü 10 milyar doları aşmış bulunmakta.
İlk olarak Nike ve Adidas gibi markalar, metaverse NFT’leri dünyasına giriş yaptı. Ardından Snoop Dog, Grimes, Steve Aoki, Mila Kunis ve Melania Trump gibi ünlüler kendi NFT koleksiyonlarını insanlara tanıttı. Son olarak, Axie Infinity ve Sorare gibi NFT oyunları, oyuncuların kripto ve NFT’leri öğrenmelerinin yanı sıra bilgisayar oyunları oynarken ek bir iş olarak küçük bir miktar para kazanmalarını sağlıyor. Böylece NFT'lere olan talepteki büyük artışın, toplumun neredeyse tüm kesimlerinde görülebildiği açıktır.
4. Öne Çıkan Gelişmeler
FinTech, Finans ve Bilişim Mahkemeleri Kuruluyor
30.11.2021 tarihli Resmi Gazete’de 25.11.2021 tarihli Hakimler ve Savcılar Kurulu Kararları uyarınca, çeşitli kanunlar kapsamında yer alan dava ve işler için ihtisas mahkemelerinin, bir alana özgü özel mahkemelerin, kurulması yoluna gidildiği duyurulmuştur.
Geçtiğimiz aylarda (Mart, 2021) amaç, hedef ve faaliyetler başlıklarını içeren İnsan Hakları Eylem Planı’nda finans alanı ile bilişim suçları bakımından ihtisas mahkemelerinin belirleneceği hedeflerde belirtilmişti.
Eylem Planı ışığında sorumlu kurum olan Hakimler ve Savcıları Kurulu ilgili kararlar uyarınca FinTech, finans ve bilişim alanlarına ilişkin ihtisas mahkemelerinin kurulacağı ve böylece tüketici mahkemeleri, iş mahkemeleri, aile mahkemeleri gibi özel mahkemelere; FinTech, finans ve bilişim mahkemelerinin de ekleneceği kesinleşmiştir. HKS Kararı kapsamında ilgili ihtisas mahkemelerinin yetki alanına giren işler olarak;
· Türk Ceza Kanunu kapsamındaki bilişim suçları,
· 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunu (“6493 sayılı Kanun”) kapsamında yer alan suçlardan kaynaklanan dava ve işler,
· Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da düzenlenen suçlardan kaynaklı dava ve işler,
· Sulh ceza hakimliklerine gelecek idari yaptırım kararlarına karşı yapılan başvurular,
· Özel Hukuk alanına giren Finans Davaları (“Bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde yer alan konulara ilişkin davalar; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu; 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu; 6361 sayılı Finansal Kiralama Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, 6493 sayılı Kanun kaynaklı olan işler)
· 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’ndan kaynaklanan ve Asliye Ceza Mahkemesi’nin görev alanına giren dava ve işler
belirlenmiştir.
Yayınlanan kararlar uyarınca ilgili mevzuat kapsamına giren dava ve çekişmesiz yargı işleri 15.12.2021 tarihinden itibaren belirlenen mahkemeler nezdinde görülmeye başlanacaktır.
Ödeme Hizmetleri ve E-Para İhracına ilişkin AB - PSD2’yi Takip Eden İkincil Mevzuat Düzenlemeleri Yürürlüğe Girdi
22 Kasım 2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2020 itibarıyla yürürlüğe giren 7192 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’u düzenlenmiş ve faaliyet alanları Avrupa Birliği Komisyonu tarafından düzenlenen Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (Directive (EU) 2015/2366) (“PSD2”) ile paralel hale getirilmişti.
Söz konusu düzenlemeleri esas alarak TCMB tarafından hazırlanan Yönetmelik ve Tebliğ ile, PSD2 düzenlemelerine uyumlu şekilde uygulamada belirleyici olacak daha kapsamlı düzenlemeler getirilmiştir.
Yönetmelik ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının (“Kuruluş”) yetkilendirilmesi ve faaliyetleri ile ödeme hizmeti sağlayıcılarına, ödeme hizmetlerinin sunulmasına ve elektronik para ihracına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi hedeflenmektedir.
İlgili Yönetmelik’e dair önemli bazı düzenlemelere ilişkin Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarına İlişkin Mevzuat Hk. başlıklı yazımızı bulabilirsiniz.
Gizli Bilgilerin Paylaşılmasına İlişkin Yönetmelik Yeni Yılda Yürülüğe Girecek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK") tarafından yayınlanan Gizli Bilgilerin Paylaşılmasına İlişkin Yönetmelik ("Yönetmelik") 4 Haziran 2021 tarih ve 31501 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yönetmeliğin amacı, banka sırrı ve müşteri sırrı bilgilerinin paylaşılması ve aktarılmasına ilişkin kapsam, şekil, usul ve esasları belirlemek olup, Bankacılık Kanunu'nda düzenlenen bankalara ve müşteri sırlarına ilişkin gizlilik yükümlülüğüne ilişkin ayrıntılı düzenlemeler getirmektedir. İlgili Yönetmelik ile gizli bilgiler ve bu bilgilerin paylaşılmasına ilişkin bazı yeni düzenlemeler öngörülmüştür. Bu düzenlemeler özetle, sır saklama yükümlülüğü ve muafiyetleri, gizli bilgilerin paylaşılmasına ilişkin genel ilkeler ve bilgi paylaşım komitesi kurma zorunluluğudur.
Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler içerisinde dikkat çekilmesi gereken noktalardan biri "müşteri sırrının" tanımlanmasıdır. Yönetmelik'in 4/3 üncü maddesi uyarınca, gerçek veya tüzel bir kişinin bankalarla bankacılık faaliyetleri özelinde müşteri ilişkisi kurulduktan sonra toplanan bilgileri müşteri sırrı olarak tanımlanmaktadır. Gerçek veya tüzel bir kişinin banka müşterisi olduğunu gösteren her türlü bilgi de müşteri sırrı kapsamında olacaktır. Ayrıca Yönetmelik uyarınca, başka bir bankanın elinde bulunan müşteri gizli bilgilerinin alınması ve öğrenilmesi de sır saklama yükümlülüğüne tabidir.
Yönetmelik'in 4/1 maddesi uyarınca, unvanları ve görevleri nedeniyle bankaların veya müşterilerinin sırlarını öğrenen kişiler, bu sırları kanunla açıkça yetkilendirilmiş merciler dışında hiç kimseye açıklayamazlar. Müşteri ilişkisi kurulmamış olsa bile, başka bir bankanın elinde bulunan müşteri gizli bilgilerinin elde edilmesi ve öğrenilmesi durumunda gizlilik yükümlülüğü devam edecektir.
5. Dikkat Çeken
Kadın İhracatçı Programı
Kadın İhracatçı Programı (KİP), girişimci kadınlarımızın işlerini dünyaya açmasını teşvik amacıyla Türkiye Kadın Girişimciler Derneği bünyesinde düzenlenen eğitim programıdır.
Katılımcıların bölgelerinde, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlayacak ve Türkiye’de farklı şehirlerde gerçekleşecek eğitimlerle, yurt dışında pazar nasıl bulunur, e-ihracat ve geleneksel ihracat nasıl yapılır, lojistik süreci nasıl yönetilir gibi konularda bilgi sahibi olunabilecek program 29 Aralık saat 13.00’te başlayacak. İlgili programa kayıt için: https://bit.ly/33RXnuT
KAYNAK
Comments