top of page
Yazarın fotoğrafıAv. Ferhan Yıldızlı

Girişim Sermayesi Bülteni 23. Sayı


İÇİNDEKİLER


I. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları


II. Sermaye Piyasaları


III. Öne Çıkan Gelişmeler


I. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları



Rovio, yerli mobil oyun firması Ruby Games'i satın almak için anlaştı

Angry Birds oyunu ile büyük bir başarı yakalayan Rovio Entertainment, yerli mobil oyun firması Ruby Games'i satın almak için anlaştı.


Rovio Entertainment ve Ruby Games tarafından yapılan anlaşmaya göre Rovio Entertainment, Ruby Games şirketinin hisselerinin tamamını satın alacak. Bu satın almanın parçalar halinde olacağını da ekleyelim. Rovio Entertainment tarafından paylaşılan bilgilere göre ilk etapta Ruby Games'in yüzde 20 hissesi 10 milyon dolar nakit karşılığında satın alınacak.


Yüzde 20 hissenin satın alınmasının 2021 yılının 3. çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. 2022 yılının Ekim ayında ise Rovio, Ruby Games'in yüzde 50 hissesini satın alacak. Şu an için Rovio'nun Ruby Games'in yüzde 50 hissesi için ne kadar ödeyeceği ise net değil. (1)


 

Araç sahiplerini araba parçası tedarikçileriyle buluşturan pazar yeri Odiggo, 2.2 milyon dolar tohum yatırım aldı

Araç sahiplerini otomotiv parçaları ve hizmetleriyle buluşturan Mısır merkezli Odiggo, Y Combinator, 500 Startups ve Plug and Play Ventures'ın katıldığı tohum yatırım turunda 2.2 milyon dolar yatırım aldı. Tura Seedra Ventures, LoftyInc Capital ve Volta-Tucks CEO'su Essa Al-Saleh de katıldı.


Aralık 2019'da Ahmed Omar ve Ahmed Nasser tarafından Mısır'da hayata geçirilen Odiggo, araç sahiplerini servis ve onarımdan yıkama ve bakıma kadar sorunlarını çözebilecek servis sağlayıcılarla buluşturan bir pazar yeri olarak hizmet veriyor.


Platformda komisyona dayalı bir model kullanılıyor ve Odiggo, araç tedarikçilerinden her işlem için yüzde 20 gibi bir komisyon alıyor. Bu da tedarikçilerin veya araç servis sağlayıcılarının işine yarıyor çünkü platform, onların satışlarını artırmalarına ve daha fazla müşteriye etkin bir şekilde ulaşmalarına yardımcı oluyor. Zira Odiggo, bu komisyon karşılığında tedarikçilere pazarlama masrafı olmadan faaliyet gösterdikleri tüm ülkeyi kapsayan 7/24 bir şube sağlıyor. (2)


MOOV'un yüzde 75'ini yaklaşık 16 milyon dolara Getir satın alıyor

Garenta'nın araç paylaşımı platformu MOOV'un yüzde 75'ini Getir satın alıyor. MOOV'un sermayesini temsil eden payların %75'inin Getir Perakende Lojistik A.Ş.'ne satılmasına yönelik olarak Getir Perakende Lojistik A.Ş. ile bağlayıcı olmayan bir mutabakat sağlanmış.


MOOV, son dönemde kitlesel kaynak kullanımı ile dikkat çekiyordu. Geçtiğimiz mart ayında günlük 4500 kiralama ortalamasına ulaşmıştı. (3)


II. Sermaye Piyasaları



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kitle fonlaması tebliğ taslağı yayınlandı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kitle fonlaması tebliğ taslağı yayınlandı.SPK'dan yapılan açıklamada 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPKn) 3, 4, 16 ve 99'uncu maddelerinde yapılan değişiklikler ve SPKn'na eklenen 35/A maddesi ile kitle fonlamasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kitle fonlaması platformlarının kurulması ve faaliyete başlaması kurulun iznine tabi tutulduğu kaydedildi.


Platformların kuruluşlarına, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlarına, her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketleri tarafından toplanabilecek paranın azami limitine ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer ilke ve esaslar ile toplanan fonların ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimine ilişkin esaslar hususunda ikincil düzenleme yapma yetkisinin de SPK’ ya verildiği vurgulandı. (4)


 

III. Öne Çıkan Gelişmeler



Çin, büyük miktarda hassas tüketici verisine sahip olan teknoloji şirketlerinin ABD'de halka açılmalarını yasaklamayı planlıyor

Çin, teknoloji şirketlerinin ABD'de halka açılmalarını yasaklamayı planlıyor.


Wall Street Journal'ın haberine göre, Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu, Çin şirketlerinin yurt dışında halka açılmalarına, işlem görmelerine yönelik yeni kurallar üzerinde çalışıyor.


Komisyon'dan yetkililerin son haftalarda bazı şirketler ve yabancı yatırımcılara verdikleri bilgilere dayandırılan habere göre, yeni kurallar kullanıcılarla ilişkili büyük veriler tutan internet şirketlerinin yurt dışında borsalara kote olmalarının yasaklanmasını içerecek.


Yetkililerin WSJ'ye verdikleri bilgiye göre, daha az hassas verilere sahip olan ilaç şirketlerinin ise yurt dışına kote olmadan önce Komisyon'dan onay almaları gerekecek. (5)


Apple CEO'su Tim Cook, 750 milyon dolar değerinde beş milyondan fazla Apple hissesi satın aldı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nda yayımlanan (SEC) bir belgeye göre, Apple CEO'su Cook bu hafta Apple hissesi satın aldı. Bloomberg News tarafından yapılan hesaplamalara göre, alım yaklaşık 750 milyon dolar değerindeki yaklaşık 5 milyon hisseden oluşuyor.


Cook, 2021 yılında göreve geldiği dönem yaptığı anlaşma kapsamında hak ettiği en büyük hisse senedini aldı.


Geçen yıl, 2026'ya kadar sürecek yeni bir tazminat paketi alan Cook'un tazminatının çoğunluğu sınırlı hisse senedi biriminden oluşuyor.


Apple, son üç yılda toplam hissedar getirisi yüzde 191,83 ile benzerleri arasında ilk üçte yer alırken, 442 şirket arasında 13. sıraya yerleşti. (6)


KAYNAKÇA


YAZAR

Av. Ferhan Yıldızlı

Av. Gizem Uzunoğlu

Stj. Av. Mert Dilmen


Comentarios


bottom of page