top of page

Girişim Sermayesi Bülteni 2. Sayı

Yazarın fotoğrafı: Girişim Sermayesi EkibiGirişim Sermayesi Ekibi

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2021



I. Birleşme & Devralmalar


NVIDIA

  • Veri merkezi performansını optimize eden sunucular ve depolama için uçtan uca bağlantı çözümleri sunan Mellanox, oyun dünyasında yakından tanınan grafik işlemcisi üreticisi ve birçok alanda hizmet veren NVIDIA tarafından 7 milyar dolara satın alındı. NVIDIA’nın önde gelen bilgi işlem uzmanlığını, Mellanox’un yüksek performanslı ağ teknolojisi ile birleştiren bu hareket, müşterilerin daha yüksek performans, daha fazla bilgi işlem kaynağı kullanımı ve daha düşük işletme maliyetleri elde etmelerinde çözüm olmak istiyor.

  • TechCrunch’a göre çip devi Intel, trafiği izlemek ve dünya çapında yaklaşık 800 milyon kişiye transit önerileri sunmak için AI ve büyük veri analitiğini uygulayan girişim Moovit'i satın alma anlaşmasının son aşamalarında. Anlaşmanın 1 milyar dolara tamamlanması bekleniyor.


II. Yatırımlar


YAZILIM

  • İki Türk girişimcinin San Francisco’da kurduğu SaaS hizmet veren Monday Hero, 9.3 milyon TL değerleme ile tohum yatırım aldı. Mobil yazılımcılar ve yazılım şirketleri için çözümler geliştiren Monday Hero, mobil uygulamalar için hazırlanan tasarım dökümanlarını otomatik olarak koda çevirerek, yazılım geliştirme sürecini kısaltan bir yazılım geliştirici platformu sunuyor.

  • Yapay zeka aracılığıyla yarım kalmış kodları tamamlayan platformuyla dikkat çeken ve Python ve Java Script de dahil olmak üzere tüm yaygın yazılım dillerinde hizmet veren İsrail merkezli Codota, e.ventures öncülüğünde tamamlanan Seri A turunda 12 milyon dolar yatırım aldı. CEO ve kurucu Dror Weiss'a göre, sermayenin büyük kısmı Ar-Ge ve satış artışı için harcanacak. Verimliliği %25 arttırdığını öne süren girişimin müşterileri arasında Google, Netflix ve Amazon ile işbirliği içinde olan çeşitli yazılım şirketleri de mevcut.

LOJİSTİK

  • İlaç ve eczacılık sektörüne odaklanan ve akıllı konteynerler üreten İsviçre merkezli taşımacılık girişimi Skycell, MVM Partners'ın liderliği üstlendiği yeni yatırım turunda 62 milyon dolar yatırım aldığını açıkladı. Girişim, ilaç lojistiği sırasında ısı gibi farklı özelliklerini otonom bir şekilde ayarlayabilen gelişmiş taşımacılık çözümleri geliştiriyor.

FINTECH

  • Dijital kredi ve çevrim içi finansal servisler için teknoloji altyapıları kuran Hong Kong merkezli girişim Oriente, B serisi yatırım turunda 50 milyon dolar yatırım aldı. Şu an için Filipinler ve Endonezya'da hizmet veren girişim, önümüzdeki dönemde Vietnam'da hizmet vermeyi hedefliyor.

  • Perakende, emlak ve endüstri gibi pek çok farklı sektördeki şirket için web tabanlı bir fatura yönetim sistemi sunan unicorn girişim AvidXchange, 128 milyon dolar daha yatırım alarak toplam yatırım miktarını 928 milyon dolara çıkardı.

MEDICAL ASSISTIVE TECH

Kurulduğu 2017 yılından beri akıllı baston teknolojisi ile engelleri kaldıran WeWALK, global pazarda büyümek için 750 bin dolar yatırım aldı. Londra ve İstanbul’da iki ofise sahip olan girişimin yatırımı Vestel Ventures, Agah Uğur, Ali Karabey ve Erinç Özada gibi önemli isimlerden geldi. Imperial College ve Münih Teknik Üniversitesi ile iş birliği içerisinde olan ve Time’ın 2019 Yılının En İyi 100 İcadı listesinde bulunan WeWALK, aynı zamanda 37 ülkede faaliyet gösteriyor.


SİBER GÜVENLİK YAZILIMI (SaaS)

  • Seyfullah Kılıç tarafından Ocak 2018’de Ankara’da kurulan ve şirketlerin dijital verilerinin açık internette, deep veya dark web de sızdırılmış olup olmadığını öğrenip, şirketlere bilgi veren bir siber güvenlik odaklı girişim SwordSec, 4.1 milyon TL değerleme ile Serdar Sezen‘den tohum yatırım aldığını duyurdu. Yatırım miktarı ise şu an için gizli tutulmakta.

III. Genel Haberler


HACKATHON

  • Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Farplas'ın ¨son kilometre teslimatları¨ kolaylaştıracak ürün tasarımlarının oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla düzenlediği online yarışma Mobility Hackathon tamamlandı ve finalistler belli oldu.

ENDEAVOR ULUSLARARASI SEÇİM PANELLERİ

  • Evde Kal dönemiyle birlikte iptal edilen Endeavor Uluslararası Seçim Panelleri (USP) yerini sanal versiyonuna bıraktı. USP’ye kıyasla daha az adayın katılabildiği fakat daha sık aralıklarla düzenlenen Sanal USP’nin ikincisi, 20-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. Sanal USP’de Akinon’un kurucuları Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari Endeavor Girişimcisi seçildi. Markafoni kurucuları Tolga Tatari, Ahmet Emre Sarı ve Çağrı Orçan tarafından kurulan bulut tabanlı Akinon Ticaret Platformu, sunduğu entegrasyon kolaylığı ile perakende sektörüne çok kanallı satış ve pazarlama stratejileri geliştiriyor.

COVID-19

  • 27 Nisan’da lansmanını yapan ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden 50’ye yakın üniversite, firma ve kurumun birlikte oluşturduğu bir sosyal sorumluluk projesi olan çevrimiçi girişim hızlandırma programı ‘Türkiye Covid-19 Ortak Akıl Platformu’, salgınının yarattığı kısa ve orta vadeli sorunlara yenilikçi çözüm ve uygulamalar geliştirmeyi amaçlıyor. Salgına yönelik yenilikçi çözüm ve uygulamaları olan girişimciler, 3 Mayıs tarihine kadar fikirlerini www.tr-covid19.com adresi üzerinden kayıt olarak gönderebilecekler. Fikirlerin olgunlaştırılması için mentorluk ve çevrimiçi eğitim faaliyetleri ise 9 Mayıs tarihine kadar devam edecek.

PO-İTÜ ÇEKİRDEK GÜÇ BİRLİĞİ

  • Petrol Ofisi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Teknoloji Geliştirme Bölgesi İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek’in, koronavirüs ile mücadele kapsamında, ürün ve hizmet geliştiren girişimlere sunduğu olanakların destekçisi oldu. Petrol Ofisi’nin söz konusu desteği kapsamında, İTÜ Çekirdek girişimcilerinin kullandıkları malzeme ve ürettikleri cihazların maliyetleri de yer alıyor.

MED TECH

  • Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da faaliyet gösteren ve daha öncesinde de Akciğer kanseri tespitini kolaylaştıran 3 boyutlu navigasyon sistemiyle dikkatleri üzerine çeken girişim ELAA Technology, COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalar için taşınabilir mekanik solunum cihazı (mekanik ventilatör) geliştirme üzerinde çalışıyor.

JUSTICE TECH

  • Hukukçuların pro bono fırsatlarına kaydolmalarına, pro bono işlerini ve onların etkilerini izlemelerine yardımcı olan SaaS girişimi Paladin, avukatların özellikle koronavirüs salgını ve diğer doğal afetlerden etkilenen insanlara yardımcı olmak amacıyla, pro bono fırsatları bulmalarına yardımcı olmak için Amerikan Barolar Birliği ile bir araya geldi. Paladin kurucu ortağı Kristen Sonday ile yapılan ve iş birliğinin ayrıntıları ise röportajda yer alıyor.

IV. Patent

  • "Dünya Fikri Mülkiyet Günü" nün bu seneki teması "Yeşil Bir Gelecek İçin İnovasyon" olarak belirlendi. Patent Effect’in yeşil teknolojiler için yayınladığı (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, biyoyakıt, jeotermal enerji) interaktif patent trend analizine websitesnden ulaşılabilir.

  • Patent Effect’in Startup Watch ile birlikte Koronavirüse karşı savaşan Türk startupların haritasınaı yayınladı.

  • Portföyünde 3 patent bulunan ve elektrikli araçların şarj edilmesinde kullanılan akıllı batarya sistemleri geliştiren California merkezli startup FREEWIRE, 25 milyon dolar yatırım aldı.

V. Dikkat Çeken:


Referandom

  • TBMM ve büyükşehir belediye meclislerinde görüşülen önerge ve kanun tekliflerini herkes tarafından kolaylıkla okunup anlaşılabilir hale getiren, kullanıcılarının fikrine sunan, oy verebilme ve gerekçelerini belirtebilme imkanı tanıyan girişim, Türkiye’de demokrasiyi daha erişilebilir ve şeffaf hale getirmek için yola çıktığını belirtiyor. Şu an sadece kendi websitesi üzerinden hizmet veren Referandom, yeni meclis dönemine kadar mobil uygulamalarını da çıkararak daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Jetlexa

  • Sözleşme, yazışma, çalışan ve müşteri belgeleri gibi tüm hukuksal belgelerin taslaklarını akıllı formlara dönüştürerek hukukî belge hazırlamayı otomatikleştiren çevrim içi yazılım (SaaS), uzun vadede 10-250 çalışan sayılı 350 bin KOBİ’ye ulaşarak şirket içerisinde hazırlanan çalışan ve müşteri belgeleri dahil tüm yasal belgeleri otomatize etmeyi, kısa vadede ise bu gibi şirketlere hizmet veren danışmanlık ağırlıklı hukuk bürolarını hedeflemektedir. Kurucusu Emrullah Saruhan’ın StartupMarket ile yaptığı röportaj ise yazılımla ilgili birçok ayrıntıyı içerisinde barındırıyor.

VI. Ve Diğer Her Şey

  • Araştırma: Global SaaS şirketi Adjust’ın yıllık Global Mobil Uygulama Trendleri raporu, 2019’un ilk çeyreği ile 2020 yılının ilk çeyreğindeki rakamları karşılaştırarak, COVID-19 salgınının Mobil Uygulama ekonomisini nasıl etkilediğini inceliyor.

https://egirisim.com/2020/04/30/2020-yilinin-ilk-ceyreginde-en-cok-indirilen-mobil-uygulama-kategorileri-is-yeme-ve-icme-oyun/


Yapılan araştırmadaki verilere göre, 2020 yılında birçok sektörü kapsayan uygulamalara yapılan kullanıcı girişlerinde ve kullanıcıların yeni uygulamaları indirmelerinde artış özellikle iş, yeme & içme ve oyun sektörlerinde görülüyor.


  • Podcast: Patent Effect’in son dönemde yatırımcı kimliği ile ön plana çıkan Sinan Güler ile yaptığı, Spor Teknolojileri, Global Trendler ve SG Spor Girişimleri Hızlandırıcı programı üzerine hazırlanan podcast, girişimcilere bu alanda çok değerli bilgiler sunuyor.


https://open.spotify.com/episode/4ohvdMgJmLy8kui985VA78

The Investors Podcast Network’ün Silicon Valley podcast serisinin 29. Bölümü The Secrets of Startup Financials with Brett Sharenow’da Brett Sharenow, Bir analist toplantısında ne olur? Şirketler pazara giriş stratejilerini nasıl planlıyor? Her şirketin sahip olması gereken “3C” nedir? Girişim sermayeleri sunum yaptıklarında kendilerine hangi soruları sorarlar? gibi sorulara yanıt veriyor.


  • Yazı: “Navigating The COVID-19 Pandemic: Advice For Startups And Venture Capitalists” Başarılı teknoloji şirketlerinin inovasyonu ve inşasına odaklanan erken aşama bir girişim sermayesi şirketi olan Blumberg Capital'in kurucusu ve yönetici ortağı David Blumberg’in yazdığı bu yazı, girişimlerin pandemiyi nasıl bir fırsata çevirebileceklerine ilişkin değerli öneriler veriyor.

https://news.crunchbase.com/news/navigating-the-covid-19-pandemic-advice-for-startups-and-venture-capitalists/



KAYNAKÇA


YAZAR

Girişim Sermayesi Ekibi


Komentarze


bottom of page